A táplálásterápia és a dietetika sajátosságai a bariatriai műtéteket követően
Dr. Mohos Elemér, Veszprém Megyei Kórház Sebészeti Centrum
Dr. Gál Béla, Veszprém Megyei Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály
Összefoglalás
Az elhízás és annak társbetegségei, elsősorban a 2-es típusú diabetes előfordulása rohamosan növekszik a világ legtöbb országában. Hazánkban is egyre nagyobb a túlsúlyos és elhízott emberek aránya. A testsúly csökkentésére irányuló konzervatív terápiás módszerek időnként kudarcot vallanak, ezért terelődik a figyelem a metabolikus sebészeti megoldásokra, amelyekből egyre többet végeznek az utóbbi években hazánkban is. A beavatkozások száma ugrásszerűen nőtt a minimál invazív technika általánossá válását követően, így az egyes műtéti típusok kisebb szövődményarány és műtéti megterhelés mellett végezhetőek, kiszélesítve ennek köszönhetően az indikációs kört az idősebb, társbetegséggel rendelkező betegek vonatkozásában. Az indikáció, a műtéti típusok, azok eredményei és rizikói, valamint az utógondozás kérdései egyre gyakrabban vetődnek fel a mindennapos orvosi gyakorlatban. Ennek képezi fontos részét a betegek dietétikai ellátása is a műtétet követően, amit az egyes beavatkozások során létrehozott, az ételek felvételét korlátozó restrikció és az elfogyasztott táplálék felszívódását csökkentő malabszorpció tesz szükségessé. Ezeket a kérdéseket foglalják össze a szerzők a saját tapasztalataik és a szakirodalom alapján.