Gyomor sleeve (csőgyomor)

A sleeve resectio döntően restriktív módon, azaz a táplálék felvétel korlátozása révén vezet testsúly csökkenéshez. A gastric sleeve resectio során a nyombélbe vezetett 12-16 mm külső átmérőjű szonda mentén kapocsvarró gépek segítségével alakítjuk ki a „csőgyomrot”, ilyen módon véglegesen eltávolítva a gyomor mintegy 4/5 részét. A gastric sleeve resectio 2014. óta a világon a leggyakrabban végzett metabolikus sebészeti beavatkozás, ami valószínűleg a relatíve egyszerű műtéti technikának és a hatékony testsúlycsökkentő effektusnak köszönhető. Ghrelin (az egyik éhségért felelős hormon) szint csökkenés miatt a műtétnek hormonális hatás is tulajdonítható.

Szakmai hivatkozások letöltése

Ugyanakkor aggasztó a közelmúltban megjelent, már több mint 10 éves után követést felmutató tanulmányok egybehangzó eredménye, mely szerint 10 év után a betegek harmada, 15 év után pedig a betegek fele gyomor bypassra való átalakításra szorul vagy súlyos savas nyelőcső reflux, vagy testsúly növekedés miatt.

Továbbá a betegek 15-20 %-ában alakul ki 10 év után a nyelőcső alsó részén fekély (Barrett metaplasia). Emiatt elengedhetetlen a rendszeres kontroll vizsgálatok végzése, illetve ha szükségessé válik, akkor indokolt Roux Y gyomor bypass-ra, esetleg duodenal switch-re való átalakítás.

Milyen előnyei vannak?

  • Technikailag egyszerű műtéti eljárás, ezért extrém magas testsúlynál is alkalmazható

  • A betegek testsúlyfeleslegük 70-90 % -át adják le egy év alatt

  • A 2-es típusú diabetes gyógyulási aránya 55-70%, ami a jelentős fokú fogyásnak köszönhető

  • A vitaminpótlás, csak az esetek kisebb százalékában szükséges, mert a műtétnek nincs felszívódást befolyásoló hatása

Főoldalra