Mini Gastric Bypass

Rutledge és munkacsoportja végezte el az első Omega loop bypass műtétet 1997-ben. A Roux Y bypass műtéthez hasonlóan egyszerre táplálékfelvétel és felszívódást korlátozó beavatkozás. A cél a Roux Y gyomor bypass műtét egyszerűsítése volt, emiatt hagyták el az Y anastomosist és alkalmaztak hosszabb (2,5 m) biliáris kacsot.

Miután ez a betegek kisebb részénél súlyos fehérje és/vagy vas felszívódási elégtelenséghez vezetett, emiatt az aktuálisan javasolt biliáris kacs méret 1,5 m. A műtét technikailag csakugyan egyszerűbbé vált és ezzel együtt mind a fogyás mértéke, mind a társbetegségek javulási aránya hasonló mértékű a Roux Y bypass műtétnél tapasztaltakkal.

Megválaszolatlan kérdés azonban még a gyomor pouch és nem ritkán a nyelőcső epés expozíciójának hosszú távú következménye, aminek az oka az Y anastomosis elhagyása. Ezért nem elhanyagolható az a sebészet történeti tény, hogy a 2-3 évtizedig tartó epés expozíció következtében megemelkedik a gyomor csonk és nyelőcső daganatok aránya a normál populációhoz képest.

Leginkább ezért a mini bypass első választásként 50 év feletti, rossz műtéti teherbírású és/vagy 55-60 kg/m2 testtömeg indexű betegek esetén tűnik jó választásnak. A hosszú távú eredmények még váratnak magukra.

Milyen előnyei vannak?

  • Technikailag egyszerű műtéti eljárás, ezért extrém magas testsúlynál is alkalmazható

  • A testsúly felesleg 80-90 %-ának leadásához vezet kiváló életminőség mellett
  • A 2-es típusú diabetes gyógyulási aránya is 85-90%

  • Lényeges javulás észlelhető a diabeteses vese-, ér- és ideg károsodás, valamint a máj elzsírosodását illetően

Szakmai hivatkozások letöltése