Laparoscopos duodenalis switch

A duodenalis switch műtét során kialakítunk egy csőgyomrot (gastric sleeve) és a vékonybél nagyobb részét kikapcsoljuk a felszívódásból. Így a műtétnek jelentős táplálék felvételt és igen kifejezett felszívódást korlátozó hatása van.

Ennek megfelelően ezen beavatkozás után a legjobbak a fogyási adatok (testsúly felesleg 85-95 %-a) és cukorbetegség esetén a szénhidrát anyagcsere rendeződésének aránya (90 % felett).

 

Komoly hátrány azonban a nyombél és a vékonybél alsó szakasza között kialakított összeköttetés varratelégtelenségének magas aránya és a leginkább ebből származó magas műtéti szövődmény arány.

A felszívódás igen kifejezett korlátozása miatt szükségszerűen alacsonyabbak az életminőségi mutatók és elengedhetetlen a rendszeresen vitamin és nyomelem pótlás.

Leginkább ezért a duodenal switch műtétet első választásként a 3. stádiumú elhízás, a cukorbetegség és a jó műtéti teherbíró képesség együttes, ritkán előforduló fennállása jelenti, mérsékelten együttműködésre hajlamos beteg esetén. A fentiek miatt aránya a bariatriai beavatkozások között 5 % alatt van.

Milyen előnyei vannak?

  • testsúly felesleg 90-95 %-ának leadásához vezet kiváló életminőség mellett
  • A 2-es típusú diabetes gyógyulási aránya is 90-95%

  • Lényeges javulás észlelhető a diabeteses vese-, ér- és ideg károsodás, valamint a máj elzsírosodását illetően