Gyomor gyűrű – bypass átalakítás

A gyomor gyűrű beültetés 15 évvel ezelőtt a leggyakrabban alkalmazott fogyasztóműtét volt, az igen nagy arányban előforduló komplikációk miatt (nyelőcső kitágulás, gyűrű elmozdulás, gyomorfal destrukció, port gyulladás, stb.) azonban napjainkban már nem alkalmazzuk. Hazánkban is több ezer gyűrű beültetés történt. Havi gyakorisággal távolítunk el gyomor gyűrűt és végzünk bypass műétet egy beavatkozás keretében, ilyen módon megelőzve az újbóli összenövések kialakulását és ezek ismételt oldásából származó magasabb szövődmény arányt. A megelőző műtét és a majdnem mindig tapasztalható nyelőcső kitágulás miatt magasabb a szövődmény arány és szerényebbek a fogyási adatok, mint az első beavatkozásként végzett bypass műtétnél.

Amennyiben gyűrű beültetés után a rendszeres kontroll vizsgálat nem biztosított, úgy célszerű a gyűrűt eltávolítani és egy műtét keretében bypass műtétet végezni, részint az esetleges szövődmények megelőzésének, részint a testsúly ismételt csökkentésének érdekében.

Elvi lehetőség a gyomor gyűrű – gyomor sleeve átalakítás is. Miután a két beavatkozás azonos módon hat (az elfogyasztható táplálék mennyiségének korlátozása), nem valószínű, hogy az egyik műtét kudarca után a másik eredményes lesz, emiatt részünkről ezt nem végezzük.