Gyomor Bypass
A műtét során a gyomrot úgy osztjuk két részre, hogy a nyelőcsővel csak a gyomor felső részéből kialakított kis gyomor részlet, az úgynevezett gyomor pouch marad csak kapcsolatban.
Emiatt a műtét után csak kis mennyiségű táplálék fogyasztható, ami a hatékonyság feltétele. A gyomor pouch-ot 100-150 cm hosszú vékonybél kaccsal (Roux kacs) kötjük össze, olyan módon, hogy az epét és hasnyálat szállító vékonybél szakasz (epés kacs), ahová nem jut táplálék 100 cm hosszú marad.
Ilyen módon a kis gyomor pouch miatt elfogyasztható kevés étel is csak korlátozott mértékben tud felszívódni, aminek pedig a évtizedek múltán is tapasztalt tartós eredmény köszönhető.
A ghrelin (az egyik éhségért felelős hormon) szint csökkenés miatt a kínzó éhségérzet megszűnik.
Milyen előnyei vannak?
Napjainkban is az egyik leggyakrabban végzett, gold standardnak tartott bariatriai sebészeti beavatkozás.
Története
- 1967: Az első Roux Y gyomor bypass műtét – Dr. Edward Mason és Dr Ito,
- 1993: Az első laparoszkópos bypass műtét – Dr. Alan Wittgrove
- 2010: Magyarországi első Bypass műtét – Dr. Mohos Elemér