Társbetegségek

Főoldal / Társbetegségek

Társbetegségek

Az elhízás, a kövérség komoly kockázati tényező, különböző betegségek kialakulásához vezet. Az elhízáshoz társuló betegségeket gyakran önmagában a testsúly csökkenése is javítja. A műtétet követő súlyvesztést tehát a korábban meglévő magas vérnyomás és cukorbetegség jelentős mértékű, aránylag gyors javulása követi. De nem csak e két társbetegség mérséklődik, hanem pl. a mozgásszervi és légzési panaszok, az alvási apnoe, reflux, depresszió is gyógyul vagy mérséklődik. Világszerte megfigyelés, hogy a jelentős súlyvesztés következtében az elhízással leggyakrabban társuló magas vérnyomás és cukorbetegség röviddel a beavatkozás után mérséklődik vagy meggyógyul.
A bypass műtétek igen előnyösen befolyásolják a diabéteszt, nem pusztán a súlycsökkenés következtében, hiszen a diabétesz akár már napokkal, hetekkel a műtét után jelentősen javul, amikor még nincs jelentős súlyvesztés. Az ilyen operációk ugyanis olyan hormonális változásokhoz is vezetnek, amelyek erősen hatnak a cukorbetegségre, e változások a gyomorgyűrűzés után nem alakulnak ki. Ilyen ismert tényezők, a bélből származó telítettségjelzők szintje nő, és egy bizonyos az inzulin elválasztást fokozó anyag szintje növekszik. A szedett gyógyszerek mennyisége is csökkenthetővé vált. Néhány esetben az inzulin is elhagyható volt és a cukorbetegség tablettával is kezelhetővé vált.
Mindez nem jelenti azt, hogy minden esetben megszűnik a társbetegség, de tapasztalataink szerint jó esély van arra, hogy a fogyás révén a betegség mérséklődik, javul vagy meggyógyul!