Mérlegelje

Főoldal / Mérlegelje

Mérlegelje

A világon becslések szerint 300 millió ember küzd elhízással. Bizonyos mértékű túlsúly esetén azonban már hiába a különböző diéták, fogyókúra, torna, fogyasztószerek. Az elhízás súlyos betegségekkel is gyakran társul: cukorbetegség, magas vérnyomás, reflux, szívelégtelenség, meddőség, ízületi panaszok. Az Egyesült Államokban, ahol a népesség 5%-a súlyosan kövér (40 feletti BMI) több évtizedes múltra tekint vissza a testsúlycsökkentő sebészet. Mára az alább részletezett három fő típusra szűkült a beavatkozások skálája. Közülük is 2002 óta a leggyakrabban választott műtét.

A fogyasztó műtétek két alaptípusra oszthatók.

  • Gyomortérfogat-csökkentő
  • Gasztrointesztinális bypass azaz táplálék és emésztőnedv elterelő eljárások

Gyomortérfogat-csökkentő műtéti eljárások

A gyomor térfogat csökkentő eljárások azt kívánják elérni, hogy kis mennyiségű étel fogyasztása is teltségérzetet váltson ki. Ezen eljárások legismertebb formája a gyomorgyűrűzés, amellyel a gyomorra felhelyezett szilikon szűkítő gyűrűvel érik ezt el.

Másik kevésbé elterjedt formája a gyomortérfogatcsökkentő műtéteknek a gyomor ballon, melyet leeresztett állapotban, szájon keresztül, endoszkóppal vezetnek le, majd töltenek fel. Részben kitölti a gyomrot, ezáltal hamarabb jelentkezik teltségérzet. Legfeljebb 6 hónapig maradhat a gyomorban.

A Magyarországon még nem közismert eljárás a gastric sleeve műtét, amikor a gyomor egy részének eltávolításával nemcsak a térfogatának csökkentésével érik el a fogyást, hanem az éhségérzetért felelős hormon (ghreli) szintje is csökken, mivel az azt termelő gyomorrészt eltávolítják.

Gasztrointesztinális bypass műtétek, azaz táplálék és emésztőnedv elterelő eljárások

A másik típus a táplálék és emésztőnedv elterelő műtétek jellegzetes példája a hazánkban még szintén nem elterjedt Gyomor-bypass műtét ( RYGB: Roux-en-Y gyomor-bypass) amelynek során összeköttetést létesítenek a gyomor felső része és a vékonybél középső szakasza között, aminek következtében a gyomor egy részén és az utána következő patkóbélen nem halad át az étel. Ezzel a műtéttel is csökken a gyomor effektív térfogata, de jelentősebb hatású, hogy csökken a tápanyagok felszívódása is. A világban 1964 óta végzik ezt a műtétet, de csak 1994 –től kezdték el a heroikus nyitott műtétek (a hasfalon ejtett nagy metszés) helyett a laparoszkópos műtéti technikával operálni. Ez egy vékony kamera és néhány speciális eszköz segítségével történik. A has bőrén mindössze nyolc, egymástól független kis metszés történik, melyeken át a kamerát ill. az eszközöket bevezetik. Ez a beteg számára kevésbé megterhelő, gyorsabb felépülést biztosít és csökken a várható kockázat, szövődmény, így szélesebb körben alkalmazhatóvá vált A műtét hatékonyságát, és a hosszú távú jó tapasztalatokat mutatja az is, hogy 2002 óta a világon ez a leggyakrabban végzett testsúlycsökkentő műtét.
Előnyei: legjobb fogyási adatok, legnagyobb arányban oldódik meg a II. tipusú diabetes, legjobb életminőség.
Hátránya: komplikált, nagy laparoszkópos tapasztalatot igénylő műtéti beavatkozás
.

Mérlegelje:

Alkalmas lehet a műtétre, ha:

• 40kg/m2 feletti BMI (Használja a honlapon található számító programot!)
• 35kg/m2 feletti BMI társbetegséggel (diabétesz, szívelégtelenség, asthma)
• Több társbetegség megléte, vagy egy nehezen kezelhetősége (magas vérnyomás, cukorbetegség, meddőség, ízületi panaszok, visszér, alvászavar stb.)
• Többszöri sikertelen fogyókúra
• Eredménytelen korábbi testsúlycsökkentő műtét (gyomorballon, gyűrű)

Nem alkalmazható a műtét, ha Ön:

• Kiskorú
• 65 év feletti
• Krónikus gyulladásos bélbetegsége van
• Állapotos
• Alkohol- és/vagy drogfüggő
• Súlyos májbetegségben szenved gyomor-, nyelőcsővérzés veszélyével
• Pszichésen instabil
• Rosszindulatú daganatos betegség vagy chemotherápia
Műtét előtti kivizsgálás: Műtéti teherbíró képesség megítélése: szív ultrahang, légzésfunkció, belgyógyászati. és anaesthesiologiai szakvélemény Az elhízás azon típusainak kizárása, amikor a műtéttől nem várható jó eredmény: endokrinológia, psychiatria

Interjú Dr. Mohos Elemérrel