10. Gyomor bypass klub

| 2017. 06. 02. | Veszprém | 10. Gyomor bypass klub

Szeretettel meghívunk mindenkit az immár 10. alkalommal megrendezésre kerülő Gyomor Bypass Klub rendezvényére!
Időpont: 2017. június 2. 17h-19h.
Helyszín: Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház előadóterme (Csillag terem)
Cím: 8200 Veszprém, Kórház utca 1, E épület 1.em.

Az eddigi gyakorlat szerint a kóros elhízás témakörének megfelelő szakmai előadásokra kerül sor.

Program:
• Pszichológus a testsúlycsökkentő műtét előtt, után (akár helyett) a kóros elhízás kezelésében.
Előadó: Prof. Dr. Perczel Forintos Dóra – Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Klinikai Pszichológia /15 perc/
• A testzsírszázalék mérése és jelentősége. Az izommennyiség növelése, és a fogyás egyéb lehetőségei megfelelő táplálkozással (Insumed) és mozgással.
Előadó: Dr.Khalid Bushra Sarah - Veszprém Megyei Kórház /15 perc/
• Plasztikai sebészeti lehetőségek a testsúlycsökkentő műtét után.
Előadó: Dr. Lóderer Zoltán – Általános, Ér-, és Plasztikai Sebészeti Centrum, Szombathelyi Megyei Kórház /15 perc/
• Testsúlycsökkentő műtétek (Gastric Bypass, Gastric Sleeve) értékelése több, mint 800 beavatkozás után.
Előadó: Dr. Mohos Elemér Ph.D – Általános és Érsebészeti Centrum, Veszprém Megyei Kórház /15 perc/
• Betegbeszámolók.

Regisztráció:

Kocsis Gábor András:
gakocsis@gmail.com
http://facebook.com/gakocsis,
+36706396359

„Az élet Gyomor Bypass-szal” közösségi oldalt az alábbi linken érik el: https://www.facebook.com/gyomorbypass

Szeretettel várják a szervezők!

9. Gyomor bypass klub

| 2016. 10. 28. | Veszprém | 9. Gyomor bypass klub

Tisztelt régi és új Betegeink, Kedves Érdeklődők!
Szeretettel hívunk mindenkit az immár 9. alkalommal megrendezésre kerülő Gyomor Bypass Klub rendezvényére!
Időpont: 2016.október 28. 18h-20h
Helyszín: Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház előadóterme (Csillag terem)
Cím: 8200 Veszprém, Kórház utca 1, E épület 1.em.

Az eddigi gyakorlat szerint a kóros elhízás témakörének megfelelő szakmai előadásokra kerül sor: mozgásterápia, dietetika, sebészet. Lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre is, bármely, az érdeklődésre számot tartó témát illetően.
Program:
- 1800: Dr. Mohos Elemér Ph.D sebész főorvos: Hol is tartunk ? Mi történt az elmúlt fél évben?
- 1820: Dr.Khalid Bushra Sarah: Újabb lehetőségek a megfelelő táplálkozást illetően műtét előtt és műtét után. Sikeres fogyás orvosi segítséggel.
- 1840- 1900: Szünet.
- 1900: Manzera Éva, Manzera Tibor személyi edzők, Budapest: A mozgásterápia jelentősége és lehetőségei metabolikus műtét előtt és után.
- 1930- 2000: Kocsis Gábor András,Szász Orsolya: Az élet gyomor bypassal - a segítség. A támogató közösség ereje
A rendezvény után a kötetlen beszélgetés (korlátozott létszámban) vacsora keretében folytatódhat tovább, amelyre a már műtéten átesettek jelentkezését várjuk.
„Az élet Gyomor Bypass-szal” közösségi oldalt az alábbi linken érik el:
https://www.facebook.com/gyomorbypass
Itt is folyamatosan értesülhet a rendezvényekkel, és valamint a műtéttel kapcsolatos hírekről, eseményekről. A vacsorán való részvételre szervezési okokból külön jelentkezését kérjük, az alább megadott Facebook elérhetőségen és a kapcsolattartóknál:
Szász Orsolya:
szasz.borsolya@gmail.com
https://www.facebook.com/czernonszasz.orsolya
Kocsis Gábor András:
gakocsis@gmail.com
http://facebook.com/gakocsis, +36706396359
Kérjük, hogy a vacsorára részvételi szándékát október 12-ig legyenek szívesek jelezni az alábbi linken: http://doodle.com/poll/uruk9zs8by85qqsp, email címe megadásával. Szeretettel várják a szervezők:
Szász Orsolya
Kocsis Gábor András
dr.Herczog Marianna: fogyasmutettel2012@gmail.com, 06 70 2705603
Dr.Mohos Elemér Ph.D

A várva várt bejelentés

| 2016. 07. 18. | Facebook | Tóth Vera énekesnő

És akkor itt a várva várt bejelentés:-)

Közzétette: Tóth Vera – 2016. július 18.

RTL Klub Fókusz című műsor

Hamvai P.G. óriási változáson ment keresztül. Egy úgynevezett gyomor-bypass műtéttel illetve szigorú cukor és lisztmentes diétával 60 kilótól szabadult meg. Azt mondja pszichés evő volt, amióta a szülei elváltak 9 éves korában.

Tisztelt volt betegünk, minden kedves érdeklődő!

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt a következő „Gyomor bypass klub”-ra.

A helyszín ismét a Veszprém Megyei Kórház E épületének első emelete, a nagy előadó terem, azaz a „Csillag Terem”, az időpont 2015. november 06. (péntek) 18 óra.


A felkért hozzászólók között szerepel:
- Dr. Tóth Tamás - Az anyagcserével foglakozó belgyógyász feladata a műtét előtt és után.
- Dr. Lóderer Zoltán - Plasztikai sebészeti lehetőségek a műtétet követően.
- Dr. Erdélyi Zsuzsanna - A psychológus szerepe a műtétre való felkészítésében. Lehetséges lelki prob-lémák a nagy fogyás időszakában és azt követően.
- Dr. Mohos Elemér - Hol is tartunk ? Merre tovább? Újdonságok !

Mindenkit szeretettel várunk!
Üdvözlettel: Szász Orsi, Kaposi Noémi, Dr. Mohos Elemér Ph.D,

Ilyen az élet gyomor-bypassal

| 2014. 11. 11. | Budapest | Gyomor bypass

Gyomor-bypass műtét kockázatáról, hasznáról Dr. Mohos Elemér Ph.D, sebész beszélt és Zlinszki Mónika, a Napló vágója mesélt élményeiről és műtét utáni életéről. A súlycsökkentő műtéteket egyre elterjedtebben végzik, mivel sok elhízott személy hiába küzd más módszerekkel, hogy megszabaduljon súlyfeleslegétől és elkerülje az ezzel járó szövődményeket, köztük a cukorbetegséget, a szívbetegséget, az ízületi fájdalmat. A gyomor-bypass műtétek után az esetek zömében a betegek mind a diétát, mind a vércukorszint csökkentő gyógyszerek szedését elhagyhatják és kiegyensúlyozottabb aktívabb életet élhetnek.

Van, hogy az ember bizonyos dolgokról nem beszél. Illendőségből vagy szemérmességből. A Naplóban évekig ilyen tabutéma volt a kövérség, hiszen a műsor két vezető vágója, Gábor és Mónika, finoman szólva is duci volt. Gábor fogyni kezdett, Móni pedig bátorságot merített ebből és gyorsan ledobott több mint fél mázsát. Mónika varázslatos fogyása a Naplóban.

MTV Család-barát című műsor

| 2013. 02. 08. | MTV - Család-barát |

Mohos doktor úrral készült rész a 23:11 másodperctől látható.

Az első Gyomor Bypass Klubnap videós összefoglalója. Az esemény a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban történt, 2012. július 27-én. Rövid előadást tartott Dr. Mohos Elemér Ph.D vezető főorvos, Dr. Vándorfi Győző vezető főorvos, Vizl Péter a Klub szervezője, majd tapasztalataikról számolnak be a műtéten átesett emberek.

Vizl Péter 5 hónap alatt 63 kilótól szabadult meg. Februárban műtötték meg a gyomrát, így az elmúlt időszakban kevesebbet tudott enni. A műtét előtt úgy gondolta, hogy száz kilóval elégedett lenne, most már 85-90 a cél.A fogyásnak köszönhetően Péter egyébként most már vidámabb és felszabadultabb, mint korábban volt.

A Napló februárban mutatta be újra az egykori Nagy Fogyás szereplőjét, Vizl Pétert, aki a műsorban ledobott kilóktól nem tudott végleg megszabadulni. Egy műtétre vállalkozott év elején, a gyomrának egy részét akkor levarrták, így kevesebbet tudott enni az elmúlt időszakban. Péter 5 hónap alatt 63 kilótól szabadult meg így, jelenleg futóversenyre készül, ugyanis le akarja futni a félmaratont.

 

Tv2 Mokka című műsor

| 2012. 02. 21. | Tv2 - Mokka | Gyomor bypass

Vízl Péter a Nagy Fogyásban rengeteg kilótól szabadult meg néhány éve, azóta többször visszahízott, majd újra lefogyott. Péternek elege lett abból, hogy az egyik évben 80 kilót nyom, aztán a következőben már megint 170-et, úgyhogy végleges megoldást akart súlyproblémáira és úgy néz ki, meg is találta Veszprémben. Két hete volt a műtétje, azóta 13 kilót fogyott, és nagyon jól érzi magát a bőrében, és szinte egyáltalán nem éhes. Dr. Mohos Elemér, sebész a Mokkában kifejti, miben más ez a műtéti beavatkozás, mint a gyomorgyűrű…

 

Tv2 Napló című műsor

| 2012. 02. 12. | Tv2 - Napló | Gyomor bypass

2012. február 12.-én vasárnap 19órától a TV2 Napló című műsorában látható anyag a gyomor bypass műtéti beavatkozásról, műtéten átesett betegekről és nyilatkozik a beavatkozást végző orvos.

 

Jelenleg a hasnyálmirigy-átültetésnek alárendelt szerepe van, azonban a bariátriai sebészet előtérbe került az elhízott cukorbetegek kezelésében, mert a jelentős testsúlycsökkentésen túl többnyire a diabétesz teljes vagy részleges remissziója is elérhető vele..

Ide kattintva a teljes cikk, ide kattintva a kommentár érhető el.

 

Tisztelt volt betegünk, minden kedves érdeklődő!

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt a következő (ötödik !!!) „Gyomor bypass klub”-ra.

A helyszín ismét a Veszprém Megyei Kórház E épületének első emelete, a nagy előadó terem, azaz a „Csillag Terem”, az időpont 2014. november 07. (péntek) 18 óra.


Az eddigi hagyományokat őrizve tervezünk néhány felkért, maximum 10-15 perces hozzászólást egy-egy szakterület specialistájának megszólaltatásával, de a klub most is, mint az előzőekben elsősorban a találkozásról, a személyes tapasztalatok átadásáról, a közös problémák megbeszéléséről szól.

A felkért hozzászólók között szerepel:
- Dr. Erdélyi Zsuzsanna, belgyógyász, gastro-enterológus főorvos, aki az elhízás, a fogyás, a bypass után kialakuló új élethelyzet psychológia vonatkozásairól, az esetleges teendőkről beszél és
- Dr. Lóderer Zoltán, sebész, plasztikai sebész főorvos, aki az eddigi tapasztalatokról és az esztétikai sebészeti lehetőségekről számol be.
- Valamint én is röviden beszámolnék a legutóbbi találkozás óta történtekről, a jelenlegi működésünkről.
- Vendégünk lesz Vizl Péter, aki már két és fél éve esett át a műtéten és az ő nyilvános szereplése révén vált itthon ismertté a beavatkozás.
Ismételten hangsúlyoznám, hogy a találkozót most is klub jellegűnek tervezzük, azaz lehetőség nyílik egymással és a meghívott előadókkal történő beszélgetésre akár hozzászólásként, akár kisebb csoportokban.
Szeretném megköszönni Szász Orsinak a szervezéssel kapcsolatosan végzett, mindenre kiterjedő és hihetetlenül lelkes munkáját !!!

Mindenkit szeretettel várunk!
Üdvözlettel: Dr. Mohos Elemér Ph.D,
sebész, mellkas sebész, osztályvezető főorvos

Tisztelt volt betegünk, minden kedves érdeklődő!

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt a következő, immár negyedik „Gyomor bypass klub”-ra.

A helyszín ismét a Veszprém Megyei Kórház E épületének első emelete, a nagy előadó terem, azaz a „Csillag Terem”, az időpont 2014. május 16. (péntek) 19 óra 30 perc.


Megint tervezünk néhány felkért, maximum 10-15 perces hozzászólást egy-egy szakterület specialistájának megszólaltatásával, de a klub, mint az előző kettő is, a találkozásról, a személyes tapasztalatok átadásáról, a közös problémák megbeszéléséről, az újabb tapasztalatokról szól.

A felkért hozzászólók között szerepel:
- Dr. Vándorfi Győző belgyógyász, diabetológus főorvos,
- Dr. Erdélyi Zzuzsanna, belgyógyász, gastro-enterológus főorvos, (őt az elhízás és a fogyás psychologiai vonatkozásairól kérdeztük meg),
- Dr. Lóderer Zoltán, sebész, plasztikai sebész főorvos,
- Vizl Péter, aki immár több mint két éve a legelsők között vállalta Magyarországon a műtétet, és nyilvános szereplése révén várt itthon ismertté a beavatkozás,
- valamint én is készülök egy rövid beszámolóval az elmúlt négy év tapasztalatairól, a jelenlegi helyzetről és a jövőbeli tervekről.

A találkozót természetesen most is, mint eddig klub jellegűre tervezzük, azaz lehetőség nyílik egymással és a meghívott előadókkal történő beszélgetésre akár hozzászólásként, akár kisebb csoportokban.
Itt is szeretném megköszönni Szász Orsinak a szervezéssel kapcsolatosan végzett, mindenre kiterjedő és hihetetlenül lelkes munkáját !!!

Mindenkit szeretettel várunk!
Üdvözlettel: Dr. Mohos Elemér Ph.D,
sebész, mellkas sebész, osztályvezető főorvos

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt a következő, immár harmadik „Gyomor bypass klub”-ra.
A helyszín a Veszprém Megyei Kórház E épületének első emelete, a nagy előadó terem, azaz a „Csillag Terem". Az időpont 2013. október 25., péntek 17 óra.

Bizonyos, gyakran felmerülő kérdésekre való tekintettel tervezünk néhány felkért, maximum 10-15 perces hozzászólást az adott szakterületek specialistáinak megszólaltatásával, de a klub, mint az előző kettő is, a találkozásról, a személyes tapasztalatok átadásáról, a közös problémák megbeszéléséről, az újabb tapasztalatokról szól.

A Program letölthető változata

Az elmúlt két év tapasztalatai. Vannak-e még meglepetések ? Mi a lényegtelen és mi az, amire még mindig figyelni kell a műtét után. - Vizl Péter

A kóros elhízás és a gyomor bypass műtét psychés vonatkozásai. - Dr. Erdélyi Zzuzsanna, belgyógyász, gastro-enterológus főorvos

Az elmúlt két év belgyógyászati tapasztalatai, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a koleszterin szint alakulása. - Dr. Vándorfi Győző belgyógyász, diabetológus főorvos

Plasztikai sebészeti lehetőségek testsúly csökkentő műtét után. - Dr. Lóderer Zoltán, sebész, plasztikai sebész főorvos

220 Magyarországon végzett műtét tapasztalatai, eredmények, szövődmények. Mi változott az elmúlt két évben ? - Dr. Mohos Elemér Ph.D, sebész, mellkas sebész, osztályvezető főorvos

Ezt követően kötetlen beszélgetésre kerül sor egymással, a meghívott előadókkal, kisebb csoportokban vagy plenáris jelleggel az aktuális helyzetnek, igényeknek megfelelően, ahogy az az elmúlt két alkalommal is történt.

Mindenkit szeretettel várunk!
Üdvözlettel: Dr. Mohos Elemér

Weblapunkon megtalálhatóak azok a vérvételi laborok, ahol térítés ellenében elvégzik a B12 és D3 vitamin meghatározást.

Az elérhető laborok listájához kérjük kattintson ide.

A kóros kövérség kezelése laparoscopos Roux Y gastric bypass műtéttel című doktori értekezés tézisfüzete (összefoglalása) letölthető magyar és angol nyelven.

 

Laparoscopos gastric bypass műtét

| 2012. 01. 19. | Dr. Mohos Elemér Főorvos | Diabetologia Hungarica

Laparoscopos gastric bypass műtétel szerzett hazai eredmények a kóros elhízás és a 2-es típusú diabetes kezelésében.

A Diabetologia Hungarica decemberi számában olvasható közleményt ide kattintva olvashatja el.

A kóros elhízás jelentősége napjainkban

| 2011.08. 20. | Dr. Mohos Elemér Főorvos | Cukorbetegség

Laparoscopos Roux Y gastric bypass műtéttel kapcsolatos kezdeti hazai eredményeink a kóros adipositas és a 2-es típusú diabetes gyógyításában

Az elmúlt évtizedekben a kóros elhízás és a 2.-es típusú diabetes mellitus pervalenciája a világ fejlett és –újabb adatok szerint már- a fejlődő országaiban is rohamosan nő. Az USA lakosságának 31 %-a túlsúlyos, 5 % a kórosan elhízottak aránya (BMI > 40 ), 37 millió 2-es típusú diabeteses beteget tartank nyilván, akiknek a száma évente 1,6 millió új esettel gyarapodik. Ez azt jelenti, hogy a betegség pervalenciája az Egyesült Államokban az elmúlt tíz évben megkétszereződött. Németországban jelenleg 10 millió a 2-es típusú diabeteses betegek száma, az incidencia itt az elmúlt hat évben megduplázódott. Magyarországon az elhízás 1,5 millió embert érint. A mindennapi életet korlátozó problémák mellett lényegesen nagyobb arányban fordulnak elő kóros elhízás mellett a cardiovascularis megbetegedések, a 2-es típusú diabetes és annak szövődményei, a gastro-oesophageális reflux és ennek esetleges légúti szövődményei, illetve a mozgásszervi megbetegedések. Hormonális és metabolikus okokra visszavezethetően magasabb a malignus emlő, colon és gynaecologiai tumorok előfordulása is. Mindezek következtében magasabb kóros adipositas esetén a korai mortalitás is. Ezen tények alapján fogalmazódott meg a WHO azon állásfoglalása, mely szerint századunk epidémiája az adipositas.

A kóros elhízással kapcsolatos terápiás lehetőségeink

Miután a kóros adipositas gyógyítását illetően a konzervatív terápia (diéta, tréning, stb.) csak az esetek alig 5 %-ában százalékában vezet hosszabb távon eredményre, világszerte egyre több bariatriai (testsúlycsökkentő) műtétre kerül sor. A műtéti szövődmények aránya az egyre elmélyülő tapasztalatok és a laparoscopos technika miatt még az egyébként magas rizikójú beteg csoportban is alacsony marad. A beavatkozások a betegek túlnyomó többségénél jelentős és végleges testsúlycsökkenéshez vezetnek, javítva így mind az életminőséget, mind a társbetegségek –így elsősorban a 2-es típusú diabetes- arányát, mind a hosszú távú morbiditási és mortalitási adatokat. A számos, az elmúlt évtizedekben alkalmazott műtéti típus közül napjainkban a különböző munkacsoportok négy féle sebészeti eljárást alkalmaznak, ezek a duodenal switch, a gyomor gyűrű (banding), a sleeve resectio és a Roux Y gastric bypass. Noha a duodenal switch után a legjobbak mind a testsúlycsökkenést, mind a társbetegségek javulását jellemző adatok, a műtét relatíve ritkán (az esetek 5 %-a alatt) kerül alkalmazásra, egyrészt a duodeno-ileális anastomosis elégtelenségének magas aránya, másrészt a műtét követően legtöbb vitamin és nyomelem szükség szerű pótlása miatt. A beavatkozás inkább csak secunder eljárásként javasolható, amikor valamely más bariatriai sebészeti eljárás nem vezetett megfelelő eredményre. A gyomor gyűrű beültetés aránya a közelmúltban az Egyesült Államokban növekedésnek indult, ennek ellenére ezt a beavatkozást munkacsoportunk csak relatíve ritkán végzi. Egyrészt azért, mert gastric banding után a betegek bizonyos hányadánál előre nem prognosztizálhatóan igen szerény az elért eredmény, másrészt számos esetben kell valamely okból a gyűrűt eltávolítani (arrosio, beteg compliance, infekció, stb), ilyenkor az idegen anyag által okozott heg technikailag kifejezetten megnehezíti egy újabb műtét (legtöbbször gastric bypass) elvégzését, bizonyítottan növelve a második beavatkozás szövődmény rátáját. Gastric sleeve resectiót akkor végzünk, ha a súlyos fokú adipositas (BMI >60), vagy a beteg cardiorespiratoricus paraméterei, esetleg a vékonybeleket érintő kiterjedt, előzetes műtétek miatt a gastric bypass technikailag nem elvégezhető. Sleeve resectio után a súlyfelesleg leadásának mértéke alig csekélyebb, mint gastric bypass után, viszont a diabeteses betegek csak mintegy 50-60 %-a hagyhatja el a műtét előtt használt insulint és/vagy antidiabetikumot. Amennyiben a „gyomor cső” kitágul, és a beteg súlya ismét gyarapodásnak indul (2-3 évvel a műtét után kerülhet erre sor az esetek mintegy 15-20 %-ában), akkor a sleeve resectio –a még ismételten nem elhízott betegen- különösebb technikai nehézség nélkül laparoscoposan gastric bypass műtétre alakítható. A gastric sleeve resectio aránya a technikailag relatíve egyszerű kivitelezhetőség és a jó eredmények miatt jelenleg egyre növekvő tendenciát mutat. Jelenleg – több tízezer beteg adatait feldolgozó tanulmányok alapján összevetve a szövődmények és az eredmények arányát- a laparoscopos Roux Y gastric bypass (LRYGB) tűnik az elsőként választandó eljárásnak a kóros adipositas és társbetegségeinek megoldását illetően. Gastric bypass-t 1967-ben végeztek először az USA-ban (Mason és Ito), majd azóta folyamatosan egyre nagyobb számban. Laparoscoposan 17 éve történt először ilyen beavatkozás (Withgroth). Napjainkban ez az egyik leggyakrabban végzett bariatriai sebészeti műtét, az Egyesült Államokban és a Nyugat-Európai országokban évente cc. 150-200 000 ilyen beavatkozásra kerül sor. Kétségtelen, hogy a L-RYGB összetettebb beavatkozás mint pl. a gastric sleeve vagy a gastric banding, de ezen műtéti típus mellett jobbak mind a fogyásra, mind a társbetegségek javulására jellemző adatok. Különösen jók az eredmények a 2-es típusú diabetes gyógyulási arányát illetően, a műtét után a betegek 85-90 %-a hagyhatja el a műtét előtt használt inzulint vagy antidiabetikumokat. Ez részint a testsúlycsökkenéssel, részint a csökkent a kalória bevitellel, részint a táplálék duodenumból és a jejunum kezdeti szakaszából való elterelésével és részint számos, ma még minden részletében nem tisztázott hormonális és biokémiai folyamattal magyarázható. További előny, hogy az esetek túlnyomó többségénél megoldódik a gastro-oesophageális reflux.

Laparoscopos Roux Y gastric bypassal és laparoscopos gastric sleeve resectióval kapcsolatos eddigi hazai eredményeink

Magyarországon a külföldi tapasztalatszerzés után eddig 12 laparoscopos Roux Y gastric bypass-t és 2 laparoscopos sleeve resectiót végeztünk a Veszprém Megyei Kórház Sebészeti Osztályán. Gastric bypass után a fél évnél korábban operált első öt betegünk eddig átlagosan 39,6 kg-ot fogyott, testsúlyfeleslegük 79 %-át adták le. A még csak 9,2 hónapos átlagos postoperativ idő miatt az adatok még nem véglegesek. A hat hónapon belül operált betegek adatai a rövid követési idő miatt még nem értékelhetőek, de betegeink eddig elért testsúlycsökkenését értékelve elmondható, hogy tendenciózusan követik a nagy nemzetközi tanulmányok idevonatkozó eredményeit, mely szerint gastric bypass után a betegek testsúlyfeleslegük 80-85 %-át adják le és testtömeg indexük 25-30 kg/m2 közötti értéken stabilizálódik. A gastric bypass csoportban öt betegünk szedett a műtét előtt antidiabeticumot, öt volt insulinra állítva és kettő nem volt diabeteses. Az antidiabetikumot szedő betegeink közül jelenleg négy gyógyszer nélkül normoglycaemiás-sá vált, az ötödik, egy hónappal ezelőtt operált beteg jelenleg az eredeti dózis harmadát kapja. A másik öt, a műtét előtt inzulinnal kezelt betegünk közül három elhagyhatta már az inzulint, köztük az a beteg is, aki a műtét előtt naponta összesen 320 egység inzulint használt. A másik kettő betegnél eddig harmadára, ill. felére csökkentettük az eredetileg használt insulin dózisát. A gyógyszerigény csökkenést az összes beteg vonatkozásában az 1. táblázat mutatja be. Az insulin és antidiabetikus gyógyszerek dózisának jelentős mértékű redukciója mellett javultak mind a vércukor, mind a HgbA1c értékek. (Részint a még rövid követési idő miatt nem végleges adatok, részint a kis esetszám miatt az átlagos értékek kalkulációja még irreleváns volna.) Kettő sleeve resectiót végeztünk, a két hónappal ezelőtt operált betegünk ezidáig 34 kg-ot fogyott, a műtét előtt szedett antidiabetikumot elhagyva normoglycaemiás. A másik, egy hónapja operált beteg 22 kg-ot fogyott, a műtét előtt használt napi 40 egység inzulint elhagyta, vércukor értékei normál intervallumban vannak. Kettő betegnél alakult ki egy, illetve kettő trokár helyén gyulladás a subcutan szövetben, ezek konzervatív kezelés mellett szanálódtak. Egyéb szövődményünk nem volt, konverzióra nem került sor. Az átlagos műtéti idő gastric bypass esetén 2 óra 55 perc, sleeve resectio esetén 62 perc volt. Minden betegünk elégedett a postoperativ eredménnyel.

2-es tip. diabetes mellitus kezelési módja Műtét előtt Műtét után
Insulin + diéta (5 beteg) összesen 645 IU/nap 2 beteg összesen még 82 IU/nap
antidiabetikum + diéta (5 beteg) összesen 9 féle gyógyszer 1 beteg szed még 1 féle gyógyszert

Az általunk operált 12 gastric bypass műtéten és 2 sleeve resectión átesett beteg korai postoperativ eredményei is igazolni látszanak azt a már több, nagy számú beteget felölelő tanulmány által megerősített tényt, hogy mind a laparoscopos Roux Y gastric bypass műtét, mind a laparoscopos gastric sleeve resectio hatékony testsúlycsökkentő beavatkozások. Ugyanakkor műtétet követően a fogyás mellett a kóros elhízáshoz társult betegségek (2-es típusú diabetes, hypertonia, GER, hyperlipidaemia, mozgásszervi megbetegedések) is meggyógyulnak vagy jelentős mértékben javulnak, lényegesen csökkentve ilyen módon a kóros adipositas morbiditási és mortalitási adatait.

Dr. Mohos Elemér
Veszprém, 2011. március 27.

A fogyás önmagában is sok életet ment meg

| 2011. 02. 26. | Testsúlycsökkenés
Image

Minek köszönhető, hogy a fogyasztó műtét ilyen jó terápiája a cukorbetegségnek? Az egyik nyilvánvaló válasz, ami mindkét típusú bariátriai műtétre érvényes, az, hogy a gyors és nagy mértékű fogyás önmagában is sok életet ment meg. A műtét után a halálozás 30–40 százalékkal kisebb, mint a kontroll személyekben. Ez a változás a műtét után 5 évvel mutatható ki, és az első évtized további részében egyre kifejezettebbé válik. Ebben az időszakban a súlyos elhízás és a cukorbetegség okozta halálozás akár 92 százalékkal is alacsonyabb lehet. Nincs olyan kezelés, amely ehhez foghatóan sikeres lenne a súlyos elhízást kísérő diabéteszben. A gyomorszűkítő műtétek esetében a kedvező változás alapvetően a fogyásnak köszönhető. A glikémiás változások általában csak hónapokkal a műtét után mutathatók ki, és párhuzamosan haladnak a testsúlycsökkenéssel. A gasztrointesztinális bypass műtétek hatása ezzel szemben gyakran már napokkal a műtét után tapasztalható, mielőtt még jelentősebb fogyás bekövetkezett volna. Ez egyértelműen jelzi, hogy itt más tényezők játszanak szerepet: olyan, a hormonszintek változása miatt kialakuló anyagcsereváltozások, amelyek végső soron a bél anatómiájának átrendeződése miatt következnek be. RYGB műtét után csökken az étvágyfokozó hormonok, például a ghrelin szintje és emelkedik a telitettségjelző anyagoké, például a peptid YY-é és a glukagonszerű peptid-1-é (glucagon like peptide-1, GLP-1). Ezek hozzájárulnak az étvágy csökkenéséhez és a fogyáshoz, ami annak ellenére bekövetkezik, hogy egy másik telítettségjelző hormon, a leptin szintje csökken. Az inkretinek (GLP-1 és glükóz-inzulinotrop peptid [GIP]) mennyiségének növekedése fokozza az ételek elfogyasztását követő inzulinelválasztást, ami enyhíti a cukorbetegséget. Emellett még számos más bélhormonnak és idegi tényezőnek is szerepe lehet mind a tartós fogyásban, mind a – cukorbetegség ellen is ható – anyagcsereváltozásokban.

Még nem ismert részletek

| 2011. 02. 24. | Testsúlycsökkentő műtét
Image

Egyértelműnek látszik, hogy RYGB műtét után a megváltozott anatómiai viszonyok okozzák a bélhormon-elválasztás módosulását, mivel e hormonok szekrécióját az elfogyasztott tápanyagok befolyásolják. Az azonban nem ismert, hogy annak van-e jelentősebb szerepe, hogy a gyomor és a bél egy része nem érintkezik a tápanyagokkal, vagy annak, hogy a gyomorból az elfogyasztott étel azonnal a jejunumba kerül. Nem tisztázott az sem, hogy milyen szerepe van a műtét során elvégzett vágusz-átmetszésnek. A hatásmechanizmus tisztázásának korántsem csak elméleti jelentősége van. Már most is számos alternatív, egyszerűbb műtéti eljárást dolgoztak ki állati modelleken, és nyilván azok jöhetnek szóba emberben, amelyeknek a diabéteszre gyakorolt hatása is hasonlóan előnyös, mint az RYGB műtété.